ARS SACRA
2024. szeptember 14-22. „Az igazság békét teremt” (Iz 32,17)
Ars Sacra Fesztivál  •  séták  •  hírek  •  média  •  vers  •  kapcsolat huen

Tájékoztató az internetről letöltött képek felhasználásáról

Minden fotó és kép (akár grafika, akár számítógéppel bármilyen technikával létrehozott vizuális alkotás, állókép) a szerzői jogi törvény szerint egyéni, eredeti jellegű szerzői műnek minősül. Ez azt jelenti, hogy ezek az alkotások szerzői jogi védelem alatt állnak, ezért bármilyen felhasználásukhoz a szerző engedélye szükséges, és a felhasználási engedélyért szerzői jogdíjat kell fizetni. Ez alól a főszabály alól vannak kivételek, ezek a szabad felhasználás esetkörei.
 
A legfontosabb kivétel az un. magáncélú felhasználás: a képet magánszemélyként, saját céljainkra (nem üzleti célra) töltjük le, és így is használjuk. A szabad felhasználás azonban nem vonatkozik arra, hogy a letöltött képet visszatöltjük az internetre, kitegyük közösségi oldalunkra, privát vagy üzleti honlapunkra, akár illusztrációként, kísérő képként, vagy a honlap design részeként. Ez a tevékenység ugyanis a szerzői jog értelmében nem másolásnak, hanem „nyilvánossághoz közvetítésnek” minősül, ami alól sem a magyar, sem az európai uniós jogszabályok nem engednek szabad felhasználási kivételt.
 
A netről letöltött képek neten történő felhasználása tehát mindig engedély és jogdíjköteles, attól függetlenül, hogy azt magánszemélyként, magáncélra, vagy üzleti célra végezzük. Az ilyen képek tehát csak akkor használhatók fel, ha megszereztük a jogosult engedélyét. Ez alól kivétel: ha maga a szerző kifejezetten úgy rendelkezett a művéről, hogy az az ő engedélye és jogdíjfizetés nélkül felhasználható.
 
A google keresőbe „Ingyenesen felhasználható képek keresése” beírásával tájékozódhatunk arról, hogy hogyan állapítható meg a netre feltett képekről, hogy azok szabadon felhasználhatóak-e. Minden esetben, ha ezt nem tudjuk biztonsággal megállapítani, abból induljunk ki, hogy a kép engedély- és díjköteles.
 
Kérjük az Ars Sacra programjaiban képet elhelyező partnereinket, hogy a fentieket szíveskedjenek figyelembe venni, amikor kép illusztrációkat tesznek fel az internetre.
 
Amennyiben a szerzői jogot sértő kép jelenik meg az Ars Sacra honlapján vagy bármely más velünk kapcsolatos internetes felületen, az ebből adódó jogi és anyagi következményeket kénytelenek vagyunk a képet használó partnerünkre hárítani.
 
Kapcsolódó téma: Adatkezelési szabályzat
 
Online program feltöltésAlapítványLetöltésekBeszámolókFilmArchívumPartnerekTámogatókAdatvédelem