ARS SACRA
2023. szeptember 16-24. „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)
XVII. Ars Sacra Fesztivál  •  séták  •  hírek  •  média  •  vers  •  kapcsolat huen

Ars Sacra Fesztivál

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de örömünkre fesztiválunk is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Legutóbbi nagy meglepetésünk Miskolc város lakóinak, vezetőinek csodálatos bekapcsolódása, melyben Fesztiválunk mind a tíz napjára rengeteg színvonalas eseményt szerveztek!
Magunk is sok újdonsággal jelentkezünk ebben a nehéz időszakban, amikor nyomtatott műsorfüzetet nem tudunk kézbe adni, de online műsorfüzetünk azért lesz.
Idén leginkább a fiatalok meghívásával frissítünk, újítunk, megőrizve a művészi színvonalat.
Kiemelt eseményeink között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöztek minket és ezzel is hangsúlyozni szándékoztunk az összetartozásunkat. Most a ma élő szakralitást bemutatandó, fiatal zenészek lépnek fel a négy egymást követő estén.
Elsőként a római katolikus templomban a Tutti Cantabile Énekegyüttes, az Eötvös Gimnáziumban alakult vegyeskarként különböző egyházak énekeivel fogadja a Belvárosi Nagyboldogasszony-templom közönségét, míg a negyedik, a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus szintén egyházak dalaiból énekel. A Kálvin Téren a református templomban a fiatal, de már híressé vált Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy – ez alkalomra összeállított – régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi. Ez a régizene eddig érdemtelenül ritkán került a fesztivál műsorába, ezért most a megnyitón is kis ízelítőt adunk belőle.
Régi visszatérő kedvencünk, Bogányi Gergely, aki Boros Misivel ad közös koncertet az első vasárnap, 17-én este 10 órakor a budai Szent Imre templomban, ahol bizonyára a közönség soraiban is sok fiatal lesz. A koncerten Schubert és Liszt négykezes és szóló darabok hangzanak el Mester és a Tanítvány előadásában.
A Gemma énekegyüttes idén is a Mátyás templomban mutatja be páratlanul szép énekeit, ami egyben az Ars Sacra Fesztivál Nyitókoncertje 16.-án, szombaton este 7 órakor.
A nagyszerű Jazzation Acapella Együttes ismét a Lóvasútban énekel 22-én este, ugyanott 18-án Lackfi János és Véssey Miklós irodalmi estjét hallhatjuk. A Szent Efrém Férfikaré záróeseményünk, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik, és ebben a Budapesti Vonósok is csatlakoznak a fantasztikus férfikarhoz!
Egészen új vendégeink az Era Nova Kamarazenekar ifjú tagjai, csak az alapító-csellista, Kiss Csongor játszott korábban nálunk a Bolla Milán vezette Solti György Ifjúsági Zenekarral, és ő kereste meg a Fesztivált, már Zeneakadémiát végezve, új, nagyszerű zenekarával. Nagy örömmel várjuk őket, csodálatos szólistájukkal, Marley Erickson hegedűművésszel együtt, akivel J. S.Bach hegedűversenyét adják elő.
A budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezényletével és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter vezényletével ad közös koncertet. A két, többszörös versenygyőztes együttes műsorán többek között Corelli, Händel, Haydn, Mascagni és Bartók népszerű művei hangzanak el a veszprémi Szent Margit templomban szeptember 16-án, így Európa Kulturális Fővárosába is eljut az Ars Sacra Fesztivál!
Különleges lesz a XVII. Szakrális Építészeti Konferencia, mely a Ferences Rend 800 évének építészetéről szól.
Ahogy korábban is örömmel számíthattunk Bíboros Úr vállalására, az egyházi fővédnökünk változatlanul Erdő Péter lesz, és az is nagy megtiszteltetés, hogy idén Novák Katalin köztársasági elnök másodszor is vállalta a világi fővédnökséget, bár a megnyitón most nem tud jelen lenni.
Szeretettel és a béke reményével várjuk kedves közönségünket!
 
Dragonits Márta, Kolek Ildikó, Toroczkay Ilona
Ars Sacra Alapítvény kuratóriuma
 
Online program feltöltésAlapítványLetöltésekBeszámolókFilmArchívumPartnerekTámogatókAdatvédelem