ARS SACRA
2024. szeptember 14-22. „Az igazság békét teremt” (Iz 32,17)
Ars Sacra Fesztivál  •  séták  •  hírek  •  média  •  vers  •  kapcsolat huen

Ars Sacra Fesztivál

2023-ban tizenhetedszer szerveztük meg az Ars Sacra Fesztivált 2023. szeptember 16-24. között.
A Fesztivál egyházi fővédnöke hagyományosan Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom – budapesti érsek, világi fővédnöke, mint 2022-ben, Novák Katalin köztársasági elnök volt.
A korábbi évekhez hasonlóan az Ars Sacra Fesztivál Ünnepélyes Megnyitójára a „magyar kultúra szakrális terében” a Magyar Nemzeti Múzeumban került sor. Házigazdaként először L. Simon László főigazgató üdvözölte és köszöntötte a megnyitón megjelent vendégeket.
Az Ars Ars Sacra Fesztivált Kránitz Mihály professzor úr nyitotta meg, aki Erdő Péter bíboros, prímás köszöntését tolmácsolta. Beszédében megemlítette, „Ahogy a keresztény tanítás szerint Isten minden embert meghív, úgy a keresztény művészet is mindenkinek és mindenkihez szól”. Az idei mottót kiegészítve azt kívánta: legyen az idei Ars Sacra Fesztivál a belső és a külső béke előmozdítója.
2023-ban az Ars Sacra Fesztiválon 11 műfajban, 104 településen 480 program volt, 74 templom nyitotta meg kapuit a Nyitott Templomok Napján. A „Keresd a békét” (Zsolt, 34, 15) mottóra több ezer művész, előadó, helyszín, szervező kapcsolódott be. 160 zenei program, közel száz kiállítás és tárlatvezetés, irodalmi előadás, filmvetítés, és számos vezetett séta színesítette a kínálatot.
Saját szervezésben mintegy 50 program valósult meg. Fellépőink között szerepelt többek között Bogányi Gergely, Boros Misi, Lackfi János, a Szent Efrém Férfikar, Csalog Benedek, Ábrahám Márta, a Gemma Énekegyüttes, a Budapesti Kórus, a 4Akkord Show, a Golgota Gospel kórus, Dolhai Attila, Szemerédi Bernadett. Kiállítóink között volt Mayer Éva képzőművész, Várhelyi György szobrász, Orient Enikő textilművész, Kárpáti Tamás festőművész, a teljesség igénye nélkül.
Kiemelt eseményeink között már harmadik éve szerepelt a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöztek minket és ezzel is hangsúlyozni szándékoztunk az összetartozásunkat. Idén fiatal zenészek léptek fel a négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást: Tutti Cantabile, Korossy Vonósnégyes, Capella Esterházy Kamaraegyüttes és a debreceni Lautitia kórus.
Kaposváron, Esztergomban, Pécsen, Vácott egész hetes programsorozatot szerveztek, de a Fesztivál piros angyala feltűnt Abasártól Zsámbékig összesen 104 településen, határainkon átívelve Alsóbodokon, Komáromban, Nagyszebenben, Kolozsváron, Nagyváradon, Bécsben, Pozsonyban is. Budapest huszonhárom kerületében 195 program valósult meg.
Kiemelt partnerünk volt Miskolc városa, 46 programmal csatlakozott a fesztiválhoz.
Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulója alkalmából egész hetes programsorozattal jelentkezett.
Nagyszeben először szerepelt a fesztiválon, összefogva és négy nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot. A katolikus, az ortodox, az evangélikus, a református és a zsidó közösségek közötti párbeszéd újraindításaként élték meg az együttműködést az Ars Sacra programok szervezése során.
A magyar szenteket és boldogokat bemutató tablóinkat év közben számos városban kiállítottuk, példaképeket adva az ifjúságnak. Ferenc pápa nyomán eléjük tárva, hogy szentnek lenni mindenki számára lehetséges. A fesztivál idején Miskolc városa adott otthont a kiállításnak.
Kulturális élmények sokaságát kínáltuk templomok falain belül és kívül. Múzeumokban, galériákban és közösségi házakban, nagyvárosokban és a legkisebb településeken is, határon innen és túl. A jóság, a szépség és az igazság Istentől eredő értékeit tárjuk évről-évre a látogatók elé a zene, az irodalom, a képzőművészet változatos kifejező eszközeivel. Kulturális missziót végzünk és megpróbálunk ennél is többre vállalkozni. Közönségünket Isten- és emberszeretetre, a teremtett világ tiszteletére indítani. Arra, hogy ki-ki keresse, és minél inkább ismerje fel környezetében Isten arcvonásait. Nem csak hívő keresztények, de a nem hívő érdeklődő emberek is különleges lelki, szellemi utazáson vehettek részt az Ars Sacra rendezvényein.
 
Online program feltöltésAlapítványLetöltésekBeszámolókFilmArchívumPartnerekTámogatókAdatvédelem