film

Ars Sacra Filmklub 2019

Akikre büszkék vagyunk – ezt a címet adtuk a szeptembertől folytatódó Ars Sacra Filmklub második félévi programjának. Az előttünk álló négy alkalommal a magyar zenei élet kiemelkedő képviselőiről készült filmeket mutatjuk be.
 
Filmklubunkat a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 
HELYSZÍNPárbeszéd Háza (Pázmány Péter konferenciaterem)
CÍM 1085 Budapest, Horánszky utca 20
  2019. szeptember 25.   18:00 óra
    Bartók
rendező: Sipos József, gyártási év: 2017, játékidő: 65 perc
Bartók Béla fia, Péter, a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él. Szinte az egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút. Most azonban, 92 évesen, megrázó vallomásban mesél édesapjáról, annak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekeihez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára
Vendég: Sipos József, beszélgetőtárs Mészáros Anett
  2019. október 30.   18:00 óra
    Kodály mindenkié – a Kodály-módszer nemzetközi adaptációi
rendező: Papp Gábor Zsigmond, Kékesi Attila, gyártási év: 2018, játékidő: 85 perc
A Kodály-módszert általában olyan jelzőkkel társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. A dokumentumfilmből megismerhetjük a módszer nemzetközi diadalútját, sikereit Kínától Európán át az Egyesült Államokig. Kiváló zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg tanításukat, a zenéről vallott gondolataikat, amikor találkoztak Kodály filozófiájával, és megértették rendszerének mély humanizmusát. Kodály zenepedagógiai hagyatéka a magyar kulturális örökség egyik ékköve, és 50 évvel halála után a módszere élőbb és fontosabb, mint valaha.
Vendég: Papp Gábor Zsigmond, Kékesi Attila, beszélgetőtárs Banai Katalin
  2019. november 27.   18:00 óra
    – Kocsis – intim megvilágításban
rendező: Surányi András, gyártási év: 2016, játékidő: 50 perc
„Kocsis Zoltán, aki egész pályáját, életét az egyetemes zene szolgálatába állította, ebben a – gyermekkori barátság okán – súlyos betegen vállalt filmben a legszemélyesebb emberi és szakmai kérdésekről, pályájáról, fenomenális életművéről beszél – ma már tudjuk, utoljára.Hálásak vagyunk neki, hogy lelkének féltett titkait, legintimebb személyes gondolatait, hitének kételyeit megosztotta velünk, hogy a ránk hagyott csodálatos életművén túl az embert is megismerhessük.
A filmben megszólalnak pályájának leghitelesebb szemtanúi, pályatársai, köztük a Kurtág házaspár, Fischer Iván, Eötvös Péter, Ránki Dezső, Keller András. A forgatás során az volt a reményünk, hogy szellemiségéhez, alkotói nagyságához méltó filmmel állíthatunk neki emléket. Ebben a reményben erősített meg bennünket az is, amiként Kocsis Zoltán fogyatkozó ereje ellenére figyelemmel kísérte a film munkálatait.” (Surányi András)
Vendég: Surányi András, beszélgetőtárs Eperjesi Tamás
  2019. december 18.   18:00 óra
    Este a Gyimesben jártam
rendező: Szomjas György, gyártási év: 2017, játékidő: 52 perc
A portréfilm a 70 éves Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze sokoldalú munkásságából elsősorban a táncházmozgalom és a népzenei hagyományőrzés formálásának legfontosabb állomásait villantja föl.
Vendég: Szomjas György és Sebő Ferenc
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN