ARS SACRA


egyéb
Budapesti szerzetesi gyűjteményi nap – Szerzetesek asztala konferencia
Tamás Alajos Közösségi Ház
1024 Budapest, Rómer Flóris utca 4.
GPS: É47,513531 K19,03427
kapcsolat: www.melte.hu
Budapest három nyilvános szerzetesi levéltára és könyvtára (ferences, jezsuita, piarista) fölfedik titkait a szakmabeliek és az érdeklődők előtt, előadásokkal, kamarakiállítással és épületbemutatással. Az idei előadások a szerzetesek asztala és ételei körül járnak. A kamarakiállítás a Magyar Ferences Könyvtár ehhez kapcsolódó metszetgyűjteményéből válogat. Az országúti ferences (korábban ágostonos) templom szakszerű vezetéssel lesz látogatható.
Budapest három nyilvános szerzetesi levéltára és könyvtára (ferences, jezsuita, piarista) nemcsak a Buda és Pest kulturális életében fontos szerepet játszó szerzetesi közösségek örökségét őrzi, hanem gyűjtőkörük lefedi a történeti Magyarország egész területét. E gyűjtemények közül az idei évtől kezdve egy-egy fölfedi titkait a szakmabeliek és az érdeklődők előtt, előadásokkal, kamarakiállítással és az épületek bemutatásával. Az idei előadások a szerzetesek eledele és a kolostori étkezések témája körül járnak. A kamarakiállítás a Magyar Ferences Könyvtár ehhez kapcsolódó metszetgyűjteményéből válogat. A budapest-országúti ferences (korábban ágostonos) templom szakszerű vezetéssel lesz látogatható.
2013.09.17. 14:30-17:00 óra Szerzetesek asztala (konferencia)
14:30 Köszöntő / Kálmán Peregrin OFM – 14:40 Ferencesek eledele (a XVIII. században) / Benda Borbála – 15:00 Bacchanáliák a kolostorban (énekek és színjátékok ételekről és italokról a XVIII. században) / Medgyesy S. Norbert – 15:20 Az esztergomi ferences kolostor refektóriuma / Keppel Dániel – 15:40 Szünet / Bemutató a Magyar Ferences Könyvtár XV-XVI. századi étkezési metszeteiből – 16:00 A jól nevelt piarista az asztalnál (a XIX. század végén) / Koltai András – 16:20 Az Astoria szálló jezsuita szakácsa / Mihalik Béla – 16:40 A szerzetesi gyűjtemények újabb kiadványainak bemutatója

2013.09.17. 17:00-17:45 óra Séta a budapest-országúti ferences (korábban ágostonos) templomban
Fáy Zoltán (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár) vezetésével. (Farbaky Pétert sajnos más elfoglaltsága miatt hiányolnunk kell)