ARS SACRA
14-22 September 2024 „The fruit of that righteousness will be peace” (Is 32,17)
Ars Sacra Festival  •  film festival  •  contact huen

Liszt Ferenc: Költői és Vallásos Harmóniák - Harmonies poétiques et relegieuses S.173 (1853)

Ars Sacra Festival | 2018 | #music
19 September 2018 | 17:00-18:00
19 September 2018 | 6:00 pm
MTA BTK Zenetudományi Intézet
1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7. | map
Thurzó Zoltán korosztályának egyik legaktívabb zongoraművésze. Több generációra visszatekintő, történelmi zenész családi körben nőtt fel Nagyváradon. Virtuóz, szenvedélyes és érzékeny zongorista. Minden zenei korszakból merít, és előadásait tekintve a zenei kifejezési technika sokszínűsége jellemző.

 
17:00-18:00
Kiállításlátogatás a Zenetörténeti Múzeumban
A hangverseny előtt 1 órával a Zenetörténeti Múzeum kiállításait Gombos László zenetörténész mutatja be.
Registration is required to participate!
You can register here.
More pictures
Thurzo_foto_Annamaria Bortolozzo
10 éve Ars Sacra - kiállítás a Mária Magdolna Toronyban
15 September 2018
Budapest, 1. district
#exhibition
Bacsó Mátyás koncertje
23 September 2018
Budapest, 1. district
#music
"Nézz, nézz az ég felé"
19 September 2018
Budapest, 1. district
#guided tours
Templomok és üvegeik - kortárs szemmel
16 September 2018
Budapest, 1. district
#exhibition
Tárlatvezetés a Mátyás Templomban
15 September 2018
Budapest, 1. district
#guided tours
Francia est a szakrális zene védőszentjével - Charles Gounod: Szent Cecília-mise
21 September 2018
Budapest, 1. district
#music

BESZÁMOLÓ

Egy koncertélmény szubjektív gondolatai
 
Liszt Ferenc költői és vallásos harmóniái a MTA Zenetudományi Intézetében, Bartók Béla zongoráján hangzottak el – különös meglepetés ajándékok kíséretében.
 
Gombos László zenetörténész 9. alkalommal tárta ki a Budai Vár Erdődy palotájának kapuit az Ars Sacra Fesztivál számára, – minden évben tárlatvezetéssel megajándékozva a koncert előtti órában az érkezőket, – az éppen aktuális zenetörténeti kiállítások termeiben.
 
Így történt ez idén is,- s szíves köszöntő szavakkal nyitotta meg az eseményt az impozáns Bartók Szalonban, – bemutatva Thurzó Zoltán jó néhány jelentős díjjal rendelkező, Nagyváradról érkező ifjú pianistát.
 
A néhány éve "Kiemelt Európai Fesztiválok" rangján nyilvántartott Ars Sacra Fesztivál idén is rengeteg, több mint 600 programmal készült a fesztiválra. E délutánon a szeptemberi aranyló napsugarak ragyogták be a a műemléképület szalonját, – Bartók zongorájának két oldalán a szalonablakokból a város gyönyörű látképe keretezte a történelmi jelentőségű hangszert.
 
Thurzó Zoltán szakrális zenei programot hozott a fesztivál érdeklődői számára, Liszt Ferenc: Költői és vallásos harmóniák 10 tételes ciklusával. Invokációja néhány bemutatkozó mondat után meglepő momentummal fonta közösségbe a vendégeket.
 
"Ez estén legyünk mind testvéri egységben!" – s a kért, javasolt bemutatkozásunk a sorok közt egymásnak, magam közösségteremtő gesztusként éltem meg, – s mint az A.S.F. önkéntes programszervezője a kuratórium alapelvét juttatta eszembe:

"Az Ars Sacra Fesztiválra minden ember meghívott, bármely úton is vezeti életfonalát..."
 
Úgy vélem, ez áldott pillanat elementáris perce volt a fesztiváltörténet "ars poeticájának"...
 
A fent említett ajándék- csokor következő szálaként a megtelt szalon vendégei ez esten nemcsak egy koncert részesei lehettek: Thurzó Zoltán a Liszt mű tételei között zenetörténeti és szubjektív gondolatokat osztott meg hallgatóival, – bölcs mértéktartással, – röviden, tartalmasan.
 
Liszt Ferenc hitvallása, irodalmi ihletésű tételek, családi vonatkozású motivációk mentén fűzte fel rendkívül mély érzelmi töltésű tételeit, melyek zenei előadásmódját a pianista túláradóan széles dinamikával tárt elénk. – Úgy éreztem, ez saját habitusából is adódik, de ezt még öncélúnak is vehetnénk. Pedig nem erről volt szó. Az egykori Liszt Ferenc saját koncerthangulatát idézte meg az előadó, ami által egy "időutazás" részese lettem, – a múltba... Tehát szokatlanságában is igen hitelesnek éreztem e széles dinamikát, -pianissimók fátyol finomságától a fortissimók zongorahúrt is próbára tevő erejét...
Liszt Ferenc szalonkoncertjén éreztem magam "anno Domini..." – ki köztudottan heves és áradó elragadtatással muzsikált. Műveiben ezt meg is kívánta, – nem véletlen, hogy óriási rajongótábort tudhatott magáénak Európa híres szalonjainak méltóságai között. – Szinte az extázis erejével ő maga, – de hatásában elragadva hallgatóságát is.
A zene minden érzelmet, érzelmi vihart, boldogságot és kínt is kifejezni tudó művészet, – igen, ehhez viharos kitörés éppúgy hozzá tartozik, mint a lelki elmélyülés...
 
Mindez mégsem volt egy zseni öncélú vibrálása. Thurzó Zoltán tételközi mondataiban közel került szívünkhöz a komponista mély vallásos hite, saját vívódásai önmagával, – családi kötődése gyermekeihez, – emlékezés az "odaát lévőkre", szeretteire, kikkel az újratalálkozás még várat magára, de bizonyos... Földi útjának nehézségei, küzdelmei -egy nagy lélek keresztútjához voltak hasonlatosak, jótékonykodása pedig nagylelkűségének bizonyítékai.
 
Thurzó Zoltán azonban fontosnak tartotta saját hitvallását is, – családi gyökereinek századokat átívelő nagyváradi kultúrmisszióját felvázolni. – A Liszt ciklus emlékező tétele: Funerailles diszkrét analógiát nyújtott ez értékteremtő, hagyományőrző múlt méltó felidézéséhez.
 
Tovább gondolva a hallottakat talán a jelen lévők számára kevésbé, – számomra felvillant az Ars Sacra kuratórium idei év programjait tervező jelszava: Ünnepelje méltó módon az idei Ars Sacra Fesztivál a Családok évét! Nos, anélkül, hogy e koncerttervnél erről szó lett volna, a pianista koncertjén méltó emléket állított a Thurzó Családnak...
A Funerailles tétel ihletett pianissimoja "díszleteként" pedig a városra ereszkedő alkonyban a zongora melletti távolban, – kigyúltak a város "mécses-fényei"...
 
Jób könyve 35.5 verse, az idei Ars Sacra mottoja lengte be a szalon hangulatát: "Tekints az égre, és lásd meg!"
Megláttuk...
Köszönjük Ars Sacra,
köszönjük Gombos László,
köszönjük Thurzó Zoltán.... – s köszönjük Liszt Ferenc!
 
Aki pedig ez élményt tárgyi valóságban is szerette volna magával vinni, – annak a szalon előterében a művész az egészen frissen megjelent dedikált dupla cd-vel szolgálhatott. Ez album, melyet Thurzó Zoltán a Thurzó család Memory-jaként ajánlott, – most elindult a világ Liszt albumjainak megmérettetésén.
Áldás rá!
Szilvási Judit
Budapest, 2018. október 7.
 
Post scriptum:
 
Egy korrekciót kell tennem Thurzó Zoltán Ars Sacra Fesztivál koncertjéről küldött levelem tartalmát illetően. – Másfél éve, – egy korábbi programszervezésemkor a Magyar Nemzeti Galéria Baráti Köre számára az MTA Zenetud. Intézetében Király Csaba Bartók Mikrokozmosz sorozata még a szalonban Bartók Béla zongoráján került előadásra.
 
Thurzó Zoltán pianista azonban koncertjét 2018.szept. 19-én már nem e történelmi jelentőségű hangszeren adta elő.
A Bartók zongora különleges műemlékvédelmet élvez, – koncerthangszerként már nem használható.
 
Elnézést kérek koncertbeszámolómban e tévedésért.
Szilvási Judit
More pictures
IMG_2338

 
Ars Sacra FoundationOnline program registration